Frånvaro: sjukanmälan och ledighet för elev

Vi på Bessemerskolan arbetar för att alla elever ska få en så bra skolgång som möjligt och följer upp elevers frånvaro fortlöpande.

• Viktigt att anmäla frånvaro* innan första lektionen varje dag, då undervisande lärare för närvaro direkt i anslutning till lektionen.
  • Vid ogiltig frånvaro får vårdnadshavare samma dag ett sms eller ett meddelande i appen Edlevo (läs under sjukanmälan elev)
  • Varje vecka får biträdande rektor och mentor ett underlag som visar frånvaro för varje elev.
  • Mentor kontaktar elev och VH för omyndig elev, om eleven har 2 timmars frånvaro/vecka som inte anmälts eller om det finns återkommande ogiltig frånvaro.
  • Om eleven har ogiltig frånvaro** som är mer än 8 timmar under en period av 5 veckor
    får biträdande rektor ett underlag för rapportering av skolk och mentor genomför en kartläggning av orsak.
  • Konstateras skolk rapporteras detta till CSN och studiebidraget stoppas.
  • Rapporteras skolk räknas eleven inte som heltidsstuderande. Detta påverkar rätt till studiebidrag och lärlingsersättning från CSN samt andra bidrag som familjen får från Försäkringskassan.
  • Ett beslut skickas från CSN när skolk är bekräftat.
  • För att åter få studiebidraget ska eleven ha 0 timmar ogiltig frånvaro under 2 veckor i följd.
  • Dokument: Frånvarorutiner på Bessemerskolan Pdf, 36.4 kB, öppnas i nytt fönster.

• Om du som elev på grund av sjukdom eller annan orsak inte kan delta i skolarbetet, ska du omgående anmäla detta.

• Sjukanmälan och all annan korttidsfrånvaro ska göras av vårdnadshavare eller myndig elev.
  • Vårdnadshavare sjukanmäler elev via appen Tieto Education manual - anmälan via app Pdf, 404.8 kB. eller via SMS tjänsten

• Myndig elev sjukanmäler via elevingången.

• Om du som elev måste avbryta skoldagen p.g.a. sjukdom eller annat ska du även kontakta din mentor.

• All frånvaro som ej är anmäld räknas som ogiltig frånvaro
    och kan påverka din ersättning från CSN.

• Ledighet i upp till 5 dagar kan beviljas i de fall särskilda skäl föreligger.
  • Längre ledighet beviljas endast om mycket särskilda skäl föreligger.

• Ledighetsansökan skall vara inlämnad till Rektor minst en månad innan sökt ledighet.

• Den ska vara fullständigt ifylld och underskriven av elev och vårdnadshavare.

• Skälet till ledighet ska tydligt framgå på ansökan.

> Ansökan om ledighet Pdf, 533.5 kB.