Årets stipendiat 2018

Bessemerbibliotekets årliga novelltävling är nu avgjord och vi har i år valt ut två vinnare som kommer att få årets Biblioteksstipendium á 2000 kronor och ett fint diplom. Vi gratulerar Emelie Lundgren i NA17 och Maya Sjöstedt i SA16A till den fina utmärkelsen!

Bidragen, en novell och en dikt, hade liknande tematik och fångade tag i juryn både på det skickliga sätt som de var skrivna och hur väl de lyckades förmedla sina budskap. Där Emelie Lundgrens novell viskade fram budskapet gav Maya Sjöstedts dikt oss ett brutalt uppvaknande.

Motivering:

Emelie Lundgrens bidrag ”Bänken mellan de två lönnarnaöppnas i nytt fönster”.

”I berättelsen synliggör Emelie den som vanligtvis är ”osynlig” i vårt samhälle, en alkoholiserad man på en parkbänk. Hon står på den utsattas sida och förmänskligar den avhumaniserade genom ögonen på ett betraktande barn. Barnet är filterlöst och saknar förståelse för de osynliga gränser vi i samhället har skapat mellan OSS och DEM, vilket förmår henne att komma nära en medmänniska i sorg. Det är en novell som fint och försiktigt avslöjar precis tillräckligt för att läsaren ska kunna nå sin egen sanning.”

Maya Sjöstedts dikt

”I dikten finns det tre tydliga scener, tre ögonblicksbilder som rör sig mellan yta och djup. Maya kontrasterar verklighet mot konstruerad verklighet och underhållning kontra utsatthet. Vi tvingas konfrontera vår samtid där människor frivilligt späker sig och visar upp sina liv på sociala medier mot äkta misär och lidande. Det återkommande ordet i dikten är ”Help” men de namnlösa offren blir inte hörda. Kanske det konstanta mediala bruset har gjort oss döva för rop på hjälp?”

Sidansvarig: Emma Lindgren
Uppdaterad: 2018-05-21