Bessemerskolan - ett vidare val!

Bessemerbiblioteket – A- Ö

Adress:
Bessemerbiblioteket                     
Industrivägen 7
81140 Sandviken
026-241676

Bessemerbiblioteket:
Bessemerbiblioteket är en pedagogisk resurs i skolan. Vi vilar på två ”ben”, läs-och skrivfrämjande och medie- och informationskunnighet. Vi arbetar med nyckelbegreppen: skapa nyfikenhet, vara ett fönster ut mot omvärlden och förbereda eleverna att vara demokratiskt medvetna medborgare och livslånga biblioteksanvändare.

Bessemerkatalogen:
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Vi har en egen bibliotekskatalog för Bessemerbiblioteket där du söker i vårt bokbestånd.

Bessemerlibrary
Vårt nickname på sociala medier. Vi finns på Facebooklänk till annan webbplats, Instagramlänk till annan webbplats och YouTube- än så länge.

Besserwisser
Makerspace där vi arbetar med skapande verksamhet, både traditionell och digital sådan. Vi arbetar med konceptet "Meningsfull rast" för vi tror att vara kreativ ibland gör både livet och plugget lättare. Här kommer vi också att arbeta med att producera digitalt för skolarbetet.

Biblioteksbio:
Några gånger per termin bjuder vi in till biblioteksbio i vår fina biosal Stålsalen. Håll utkik på vår hemsida för nyheter om biovisningar.

Biblioteksrådet:
Elevförening som funnits sedan 2005 vars främsta uppgift är att köpa in böcker för 10 000 kronor per år. Rådet ska också ge sin syn på Bessemerbibliotekets verksamhet, inriktning och aktiviteter, så att eleverna kan vara med att tycka till och direkt påverka hur deras bibliotek ska vara.

Bokfrukost:                                   
En chans att prata böcker, läsning och litteratur på jobbet!           

Bokprat:
Bokprat kan bokas in i valbart tema eller ämne. Lärare deltar alltid vid bokprat.

Boktips:
Fråga personalen

Böcker?:
Ca. 10 000! Fast genom Helge-systemet har vi tillgång till ca. 2 miljoner medier.

DVD:
I ”lärarhyllan” finns ett stort urval filmer som vi har visningsrätt på.

Fjärlån:
Självklart fixar vi hit böcker utanför Helge också, Som hederliga gamla S.R Ranganathan sade ”Every book its reader” och ”Every reader – his/her book”.

Flöden:
I skolan är det viktigt att elever får kontakt med människor i andra ”flöden” än sina egna, att de inte bara blir bekräftade via sin Facebook, Sin Smartphone, sin Tumblr, sitt Twitter-konto, sin SnapChat utan även IRL. Bessemerbibliotekets personal jobbar efter devisen SEDD, HÖRD, BEKRÄFTAD! Vi vill även att elever blir medvetna om andra människors flöden och blir nyfikna på omvärlden.

Förstelärare:
Självklart vill vi samarbeta med förstelärare. Bibliotek + Förstelärare, det är en självklar kombination som jordgubbar och grädde, sol och salta hav, sill och potäter.

Helgelänk till annan webbplats:
HelGe är ett folkbibliotekssamarbete där 10 kommuner i Hälsingland och Gästrikland bildar ett gemensamt bibliotekssystem. Det här är bra för dig som låntagare då du har mer böcker att tillgå och du kan hämta och lämna dina böcker på det bibliotek som är närmast dig. Vi på Bessemerbiblioteket har ett bra samarbete med HelGe och det går lika bra att reservera eller lämna böcker hos oss som ska till andra biblioteket i systemet.

Inköpsförslag:
Vi tar emot inköpsförslag på alla typer av medier, sen så kollar vi budgeten och inköpspolicyn och diskuterar saken. Kom med bra argument!

Källhänvisning/Källförteckning
Hur gör man sådana?

MIK:
Medie- och informationskunnighet, ett bredare koncept där källkritik och informationskompetens ingår.  MIK är en inlärd färdighet och biblioteket står till tjänst med att utbilda och handleda både lärare och elever i denna färdighet.

Omvärldsbevakning:                 
Omvärldsbevakning är en tjänst som vi gör både emot personal och elever. Vi håller ett finger på pulsen inom många områden Prata med oss på biblioteket så håller vi koll på din serie, ditt ämne, dina intresse, din fortbildning.

Personal:

Emma Lindgren
emma.lindgren@sandviken.se
026-241688

Kirsi Rutanen
kirsi.rutanen@sandviken.se
026-241676

Regler:
We have a few, but not too few to not mention!
Regler

Sekretess:
Bibliotekspersonalen har sekretess, vilket innebär att vi aldrig för vidare information om våra kunder eller deras lån till andra parter.Vi har vana att handskas med personer med skyddade identiteter.

Undervisning:
Vi samarbetar gärna kring undervisning, skapar lektionsinnehåll, håller föreläsningar, gör små Kick-Offs inför projekt och teman. Här är det bara fantasin som sätter stopp!

Här kan det vara värt att veta detta!:

”Utmaningen för pedagoger är att aktivt samarbeta med skolbiblioteket kring planeringen. Det är pedagogerna som enligt skollagen är ansvariga för att skolbiblioteket används som en pedagogisk resurs, det är alltså pedagogerna som måste se till att den gemensamma planeringen kommer till stånd. Det innebär att en något annorlunda kompetens ska tas in i arbetet, vilket ibland kan upplevas som besvärligt. Skolbiblioteket är inte en sidoverksamhet som hanteras av någon annan, den är en del av skolans kärnverksamhet.”

Ur ”Det obegränsade rummet”

 

Unesco:
Bessemerbiblioteket följer UNESCOs Skolbiblioteksmanifest!
Där står bland annat att vi inte får ta ut avgifter från våra låntagare, så hos oss får ni inga övertidsavgifter på grund av att vi är ett skolbibliotek. Det står en massa annat nyttigt där också, läs och begrunda.
Iflas Riktlinjer baserade på Skolbiblioteksmanifestet.länk till annan webbplats

 

Öppettider:
Det här med öppettider verkar förvirrande för de flesta. Normalt har vi öppet mellan 9 och 15, vi kan kalla det den vanliga öppettiden, när du som elev kan komma in för att studera, botanisera i hyllorna, umgås, spela spel, fråga saker. Det betyder inte att du inte kan vara här andra tider, du måste bara fråga om det går bra. För lärare så gäller det att planera in besök och lektioner i god tid. Dessa går bra att ha utanför de vanliga öppettiderna om de har planerats in i GOD tid. Om du undrar varför kan du prata med personalen om barnhämtning och flexibel arbetstid.