Bessemerskolan - ett vidare val!

Tidigare stipendiater

Klicka på novellens titel för att läsa vinnarbidragen.

2020 Linda Jonsson (NA17) med novellen The Calm after the storm

Motivering: Med ett väl avvägt språkbruk och en skicklighet i att bygga upp spänningen för oss Linda genom ett postapokalyptiskt New York. Gatorna är bedrägligt tomma och på en övergiven reklampelare visas ett nyhetsinslag om Corona som är flera månader gammalt. Linda leker med tanken på vad som skulle hända om den något dystopiska verklighet vi denna vår befinner oss i skulle eskalera och förvandlas till en regelrätt apokalyps. En både underhållande och skrämmande tanke som fascinerar. Slutet andas Planet of the Apes och vi är imponerade av Lindas berättarstruktur och väl genomförda synopsis.

2019 - Ellen Ivarsson Biebel (NA18) "Why did you do this to me?"

"Varför lät ni det gå så långt, undrar barnet i Ellens berättelse och tänker tillbaka på tiden när vatten var så gott som gratis och obegränsat flödade från kranar i allas hem. Miljön och klimatet är vår tids ödesfrågor. Sakta har vi vaknat upp till en verklighet där allt nästan är för sent. Med fingertoppskänsla och ett återhållet språk för Ellen oss in i en nära framtid där människan slåss om de sista dropparna vatten. Det är en tematik som ligger helt rätt i tiden och en skrämmande framtidsvision som blir allt svårare att blunda för. 
Språket är rakt och utan krusiduller, som ett konstaterande av fakta och vi tror på det. Orden tar oss rakt in i torkan och dammet och när novellen är slut lämnas vi törstiga efter mer."

2018 - Emelie Lundgren (NA17) "Bänken mellan de två lönnarna"

”I berättelsen synliggör Emelie den som vanligtvis är ”osynlig” i vårt samhälle, en alkoholiserad man på en parkbänk. Hon står på den utsattas sida och förmänskligar den avhumaniserade genom ögonen på ett betraktande barn. Barnet är filterlöst och saknar förståelse för de osynliga gränser vi i samhället har skapat mellan OSS och DEM, vilket förmår henne att komma nära en medmänniska i sorg. Det är en novell som fint och försiktigt avslöjar precis tillräckligt för att läsaren ska kunna nå sin egen sanning.”

2018 - Maya Sjöstedt (SA16A) Dikt

”I dikten finns det tre tydliga scener, tre ögonblicksbilder som rör sig mellan yta och djup. Maya kontrasterar verklighet mot konstruerad verklighet och underhållning kontra utsatthet. Vi tvingas konfrontera vår samtid där människor frivilligt späker sig och visar upp sina liv på sociala medier mot äkta misär och lidande. Det återkommande ordet i dikten är ”Help” men de namnlösa offren blir inte hörda. Kanske det konstanta mediala bruset har gjort oss döva för rop på hjälp?”

2017 - Martin Ekelund (ES16EST) med novellen "Austronauten från Damaskus"

Motivering:

 "Martin Ekelund väver med skicklighet en tråd mellan nutid och dåtid, här och där. Kontrasterna ligger i det vardagliga och växlar mellan det stora svindlande och det hemtama i det lilla. Det är med små medel som en spänning byggs upp och genom novellen får vi ett ögonblicks insyn i en annan värld. Förhållandet mellan Abdi och Emrik skildras på ett ömsint och finstämt sätt. Med känsla för detaljer byggs en större kontext upp och vi kan ana ett livsöde."

2016 - Elin Ehn (VO13) med novellen "För stunden."

 Motivering:

"Elins bidrag håller en hög språklig nivå som särskiljer henne från de övriga bidragen. Hon visar på en språklig mognad och konstnärlighet då hon använder språket som en målarpensel för att beskriva och förmedla både handling och känsla. Med ett särskilt uttryck och egna ord tar hon oss till en svår plats och låter oss vara närvarande, utan att gå över gränsen till det sentimentala."