Bessemerskolan - ett vidare val!

Kirsi Rutanen

Titel: Bibliotekarie

Arbetsplats: Bessemerbiblioteket (Sedan 2002)

Läser: Gärna Fantasy, Dystopier, Deckare, Faktaböcker, Serier.

Lyssnar på: Insöad på 80-tals musik, särskilt Depeche Mode (Devotee for life!)

Ser på: Jättemycket film, Jättemycket TV. (Gillar Q.I., Nevermind the Buzzcocks, Good News, Bad education)

Min bakgrund: Jag visste väldigt tidigt att jag trivdes i biblioteket och att jag ville bli bibliotekarie. Så jag siktade dit genom att plugga Humanistisk linje i gymnasiet (Halvklassisk variant, så ja, jag kan översätta det som står på latin på gamla gravar!), sedan pluggade jag i Uppsala (Min Alma Mater!), där pluggade jag engelska och samiska, för att sen söka in till Biblioteks- och informationsvetarprogrammet i Borås.

Innan jag kom till Bessemer hann jag jobba i Värmland som konsulent, där stod jag och utbildade bibliotekarier och assistenter i länet i informationssökning på nätet. Sen jobbade jag som IT-bibliotekarie på Lidingö Stadsbibliotek, jobbade också där mycket med att utbilda personal, seniorer och besökare. Hamnade sen på Sandvikens stadsbibliotek som vikarie innan jag sökte mig ner till Bessemer. Nu kan jag nog inte jobba med något annat än detta: Det är ett fritt arbete, korta beslutsvägar och här kan jag göra verklig skillnad. Jag drivs av ett kall att bemanna informationdisken i kampen mot okunskap. Att biblioteket är en plats för ALLA är viktigt för mig, alla är välkomna, det vet jag själv att jag kände när jag som invandrarbarn fick komma till biblioteket och ta del av den fantastiska skatt som finns inom dess väggar.

Mitt tips: Var du än hamnar, bli bästa vän med din bibliotekarie...då kommer du att glida fram på en räkmacka!

Mitt motto i livet: 100 gånger varje dag påminner jag mig själv att allting i mitt inre och yttre liv är beroende av andra människors arbete och känner mig tacksam!

Läs gärna 101 skäl att vara en läsare.

"Hold on tightly, let go lightly" - The Croupier