Bessemerskolan - ett vidare val!

Cinder av Marissa Meyer

Det här är en så kallad retelling av den klassiska sagan om Askungen. Den utspelas i en avlägsen framtiden, i staden Nya Beijing, efter det fjärde världskriget. Jorden består av sex riken och det råder fred bland dem, men mänskligheten står inför nya hot. Dels från en obotlig sjukdom som sveper fram över jorden och skördar offer bland fattiga såväl som rika och dels ett yttre hot i form av en växande utomjordisk armé. För flera hundra år sedan emigrerade människor och bosatte sig på månen. Sedan dess har kontakten mellan jordbor och de så kallade Lunarerna blivit alltmer ansträngd och om inte den nye kejsaren av Det östra samväldet lyckas knyta ett fredsfördrag med Drottningen av Luna står mänskligheten inför ett interplanetariskt krig.

Huvudpersonen i boken är Linh Cinder, en skicklig mekaniker som lever med sin styvmor och sina två styvsystrar i Nya Bejing. Hon drömmer om att få gå på Kejsarens kröningsbal, men vet att hon aldrig kommer att få gå. Hennes styvmor skulle aldrig tillåta det och dessutom bär Cinder på en hemlighet. Hon har efter en olycka som barn fått robotproteser istället för vissa mänskliga lemmar och organ och är därför en cyborg. Vad skulle den ung prinsen säga om han plötsligt fick se en fot av stål skymta fram under balklänningen?


Jag tyckte om Marissa Meyers universum och den dystopiska världen som hon placerat sagan om Askungen i. Hon har dessutom behållt alldeles lagom mycket av orginalet för att man ska le igenkännande åt vissa delar, utan att man för den skull vet vad som ska hända i slutet. Även om boken var lite seg inledningsvis tyckte jag att den tog sig mot mitten och slutet och jag kommer absolut att läsa nästa del i serien som heter Scarlet. Den tar vid där Cinder slutade, men väver in sagan om Rödluvan i berättelsen.