Bessemerskolan - ett vidare val!

Tidigare boktips

Lock in av John Scalzi (Kirsi tipsar)

Jag har precis läst ut Lock in av John Scalzi och känner att jag nästan måste pusta ut lite! Puh! Det här var en snabbt berättad thriller om en värld där människor har insjuknat i Haden's syndromet. Av de människor som överlever sjukdomen hamnar en del i det som kallas för "Locked in"-fasen. De kan inte röra en muskel, kan inte kommunicera med omvärlden men är fullt medvetna, det är helt enkelt "instängda" i sina kroppar och hjärnor. I den här världen har det dock utvecklats virtuella platser där dessa människor kan umgås. De kan också genom att styra androidliknande robotar interagera med den "riktiga världen". Dessa robotar kallas för "threeps", efter C3PO i Star Wars, den guldbelagda kommunikationsroboten som kan 6 miljoner sätt att kommunicera på.  

I boken får vi träffa på en ny FBI agent, Chris Shane, och hans partner, den mer erfarna Leslie Vann. Chris Shane är en person som är Locked in. De får ett nytt fall på sitt bord. Det verkar som om ett mord har begåtts där en person med Haden-anknytning är inblandad.  

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken! Jag gillar att tänka på hur framtiden kan te sig, hur kommer vi att utvecklas, vad kommer vi alltid att ha med oss som är grundläggande mänskligt? På framsidan av boken står det "A novel of the near future" - vilket kan utmana tanken att vi står inför en nära framtid där människan kommer att få datornätverk inopererade i hjärnan. Då kommer vi att ställas inför de frågeställningar som dyker upp i den här boken: kan hjärnor hackas, kan vi leva via avatarer och androider, kan vi ge människor som är förlamade eller locked in (som är en verklig diagnos) en chans att röra sig i samhället på lika villkor som alla andra. Rekommenderas varmt!  

En enda hemlighet av Simona Ahrnstedt (Emma tipsar)

Boken är en uppföljare till Ahrnstedts roman En enda natt men kan läsas helt fristående. Den handlar om läkaren Isobel Sørensen som delar sin tid mellan arbete i fält med organisationen Läkare utan gränser och hjälporganisationen Medpax som hennes morfar en gång grundade och som driver sjukhus i olika krisområden i världen.

När Medpax får ekonomiska bekymmer tvingas Isobel vädja till den rike adelsmannen Alexander De la Grip om en donation till organisationen. Mellan dem formas ett band som startar med harmlöst flirtande och snabbt djupnar till en het kärleksrelation full av passion och hemliga lekar. Men kan Isobel lita på den notoriske playboyen Alexander? Och vågar Alexander visa ärren från en tragisk barndom för Isobel?

Bokens upplägg har en del likheter med succéboken Femtio nyanser av honom, men den kvinnliga huvudkaraktären Isobel är en betydligt tuffare och mer självständig karaktär och Alexander är med sin lättsamhet enkel att tycka om.

Rekommenderas till dig som gillar böcker i samma anda som Femtio nyanser-serien.

The girl with all the gifts - M.R. Carey (Kirsi tipsar)

När jag började läsa den här boken så funderade jag vad som pågick!!! Vi får följa en liten flicka, Melanie, när hon ska hämtas för att gå till skolan. Hon hämtas av soldater och spänns fast med spännband så att det enda hon kan röra är ögonen. Hon rullas i väg till sitt klassrum där det sitter andra barn som också är fastspända. I övrigt är det som vilket annat klassrum som helst med en lärare, lektioner och elever. Deras lektioner är till början som alla andras men efter ett tag blir man medveten om att något är riktigt på tok i den här världen vi nu har hamnat i. Vi förstår snart att det finns ett hot i omvärlden, de hungriga!

Bokens framsida fick mig att tänka på något helt annat och det tog ett tag innan jag förstod vilken genre boken hör till. Jag blev dock glatt överraskad och mycket underhållen av denna dystopi/skräckroman.

Jellicoe Road av Melina Marchetta (Emma tipsar)

Jellicoe Road är en ganska klurig berättelse. Man får följa två olika berättelser som till en början inte tycks ha någonting med varandra att göra, men ju längre In i boken man kommer desto mer börjar sambanden falla på plats.

En gång i tiden skedde en fruktansvärd bilolycka på Jellicoe Road och fyra barn var inblandade. Tjugotvå år senare följer vi sjuttonåriga Taylor Markham som bor på Jellicoe internatskola. Hon vet inget om sin pappa och har inte sett sin mamma sedan hon övergavs av henne utanför en Seven Eleven när Taylor var elva år.

Varje år utspelar sig ett slags krig mellan ungdomarna på internatskolan, ungdomarna som bor i staden och ungdomarna på kadettskolan som varje år kommer till staden för ett par veckors träning. I år har Taylor utsetts till internatskolans ledare. Samtidigt letar Taylor efter Hanna, den enda vuxna hon litar på, som tycks ha försvunnit.

Det kan verka lite invecklat till en början, men oj vad det är värt det om man orkar läsa vidare! I Jellicoe Road finns allt, spänning, humor, kärlek, sorg och hopp. Starka karaktärer och en historia där alla lösa trådar knyts ihop på ett underbart sätt i slutet.

Locke Lamoras Lögner av Scott Lynch (Johan tipsar)

Jag skulle vilja ge er ett tips om en bok som jag har läst om och om igen en massa gånger!  Det är min favoritbok, och kommer nog alltid att vara det. Boken jag skulle vilja tipsa om är ”Locke Lamoras lögner” eller egentligen vilken bok som helst ur serien om Locke Lamora av Scott Lynch.

Boken i fråga handlar om en ung man vid Locke Lamora, som är ledare för ett gäng med tjuvar som kallas för ”Gentlemannarövarna”. Dock så är Locke Lamora och hans kompanjoner inte några vanliga tjuvar, nej. Dom är tjuvar som har specialiserat sig på lögner och bedrägerier. Dom stjäl med hjälp av lögner, löften och skådespeleri!

Man får följa Locke och hans vänner under deras uppväxt, samtidigt som man får följa hans vuxna jag när han blir ställd öga mot öga med den beryktade ”Gråkungen”, en man som har som syfte att ta över stadens undre värld!

Anledningen till att jag rekommenderar denna bok är för att den är en bok som är väldigt svår att lägga ifrån sig, och är spännande igenom hela boken.

The Cage av Megan Sheperd (Emma tipsar)

Cora Mason sitter i bilen med sin storebror, på väg till en efterlängtad skidsemester med familjen. I nästa stund vaknar hon upp ensam i öknen och har inte en aning om hur hon hamnade där.

Det visar sig att Cora, tillsammans med fyra andra ungdomar, kidnappats av utomjordingar som påstår sig vara ute efter att bevara den mänskliga rasen som håller på att utrota sig själva. Cora och hennes medfångar upptäcker snart att världen de hamnat i är som en miniversion av jorden. Där finns en öken, ett hav, en skog och en stad. Men inget är vad det ser ut att vara och avstånd och perspektiv beter sig inte som de borde. De har placerats i en otroligt avancerad bur och de är hela tiden bevakade, som labbråttor i ett jättestort experiment.

Boken är lätt att komma in i och språket är inte allt för avancerat. Passar för oss som gillar böcker som The Maze Runner och Scott Westerfields Uglies.

Rörelsen : den andra platsen av John Ajvide Lindqvist. (Kirsi tipsar)

”Wow, vad är det jag just läste!” Jag slöplockade med mig en ny bok av John Ajvide Lindqvist och tänkte: Jag gillar författaren. Jag har läst både den ”Låt den rätte komma in” och ”Hantering av odöda”. Den här boken ser inte ut som en skräckbok men jag ger den en chans. Jag läste lite på baksidan och det stod nåt om mitt favoritband där - Depeche Mode. I was hooked! Okej, den åkte med hem… sen började jag att läsa… och läsa… och läsa. Ja, jag kunde helt enkelt inte lägga ner den.

Det är en berättelse om John i mitten av 80-talet i Stockholm. Alltså bitvis självbiografisk, fast han gör klart från början att detta inte är en ”ung man i storstan”-bok. Vissa saker censurerar han, som till exempel sitt sexliv. Det har skildrats av andra och bättre, enligt honom. Den andra biten är det som får mig att få den där ”Wow”-känslan. Det är gränslandet mellan magi och verklighet som har sitt avstamp dels i ett barndomsminne och dels i badkaret nere i tvättstugan. I ett badkar nere i tvättstugan ligger det nämligen en gyttja som visar sig kunna transportera människorna till ett annat plan av medvetande. Skumt, underbart, weird, häftigt! Sen knyts allt ihop på ett otroligt, ofattligt sätt.

Jag gillar verkligen känslan av att inte veta vad som är sant och vad som är falskt.

Cinder av Marissa Meyer

Det här är en så kallad retelling av den klassiska sagan om Askungen. Den utspelas i en avlägsen framtiden, i staden Nya Beijing, efter det fjärde världskriget. Jorden består av sex riken och det råder fred bland dem, men mänskligheten står inför nya hot. Dels från en obotlig sjukdom som sveper fram över jorden och skördar offer bland fattiga såväl som rika och dels ett yttre hot i form av en växande utomjordisk armé. För flera hundra år sedan emigrerade människor och bosatte sig på månen. Sedan dess har kontakten mellan jordbor och de så kallade Lunarerna blivit alltmer ansträngd och om inte den nye kejsaren av Det östra samväldet lyckas knyta ett fredsfördrag med Drottningen av Luna står mänskligheten inför ett interplanetariskt krig.

Huvudpersonen i boken är Linh Cinder, en skicklig mekaniker som lever med sin styvmor och sina två styvsystrar i Nya Bejing. Hon drömmer om att få gå på Kejsarens kröningsbal, men vet att hon aldrig kommer att få gå. Hennes styvmor skulle aldrig tillåta det och dessutom bär Cinder på en hemlighet. Hon har efter en olycka som barn fått robotproteser istället för vissa mänskliga lemmar och organ och är därför en cyborg. Vad skulle den ung prinsen säga om han plötsligt fick se en fot av stål skymta fram under balklänningen?

Jag tyckte om Marissa Meyers universum och den dystopiska världen som hon placerat sagan om Askungen i. Hon har dessutom behållt alldeles lagom mycket av orginalet för att man ska le igenkännande åt vissa delar, utan att man för den skull vet vad som ska hända i slutet. Även om boken var lite seg inledningsvis tyckte jag att den tog sig mot mitten och slutet och jag kommer absolut att läsa nästa del i serien som heter Scarlet. Den tar vid där Cinder slutade, men väver in sagan om Rödluvan i berättelsen.

Text