BYGG- OCH ANLÄGGNINGS­PROGRAMMET

Bygg- och anläggning är ett yrkesförberedande program. Om du vill jobba som hantverkare inom byggbranschen är detta en utbildning för dig. Här varvas praktiskt arbete med teori och du får ta ett stort eget ansvar. Utbildningen bygger på små klasser och en stark gemenskap mellan klasskamrater och lärare. Du ges även möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet.

Våra inriktningar på
Bygg- och anläggningsprogrammet

Måleri

Målare ger färg åt människors vardag. Med färg, penslar och andra verktyg skapar du miljöer för människor i deras arbeten och på deras fritid. Du får måla husfasader, fönster, snickerier, tak och väggar. Tapetsera och göra fondväggar.

Plåtslagare

Tycker du om höjder och fina utsikter? Som plåtslagare får du lägga olika sorters plåttak på hus och industrilokaler. Sätta upp hängrännor. Tillverka olika plåtdetaljer till exempelvis fönsterbleck, skorstenar och ventilationssystem.

Mark- och anläggningsarbetare

Gillar du att vara ute? Om du väljer den här inriktningen, kommer du att få jobba med markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, avloppsledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar.

Husbyggnad

I inriktningen husbyggnad finns en mängd olika yrken att välja på. Du får arbeta med olika arbetsmetoder inom valt yrke. Exempel på yrken är: träarbetare, betongarbetare, murare, glastekniker, golvläggare och plattsättare.

År 1

Det första året är gemensamt och du provar flera olika yrken till exempel betongarbetare, gatu- och väganläggningsarbetare, glasmästare, målare, murare, plåtslagare och träarbetare.
Bygg din framtidlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

År 2 och 3

Inför årskurs 2 väljer du någon av våra fyra inriktningar.

Inom Mark och anläggning, Måleri samt Plåtslageri bedrivs utbildningen i gymnasie­lärlingsform. Inom inriktningen Hus­byggnad bedrivs vissa yrken som gymnasie­lärling. Det innebär att gymnasie­lärlingsutbildningen genomförs på företag med utbildade handledare.
Läs mer på skolverket Gymnasielärlinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Alla elever läser kärnämnena på Bessemerskolan.
I årskurs 3 har alla elever tre dagar APL under hela läsåret.

Efter utbildningen

Då kan du arbeta inom det yrket du har utbildat dig inom. Du blir då anställd som lärling och gör din lärlingstid på ett företag.

Adress:
Besöksadress: Industrivägen 5