BYGG- OCH ANLÄGGNINGS­PROGRAMMET

Bygg- och anläggning är ett yrkesprogram. Om du vill jobba som hantverkare inom byggbranschen är detta en utbildning för dig. Här varvas praktiskt arbete med teori och du får ta ett stort eget ansvar. Utbildningen bygger på små klasser och en stark gemenskap mellan klasskamrater och lärare. Du ges även möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet.

Inriktningar för Bygg- och anläggningsprogrammet på vår skola.

Måleri Målare ger färg åt människors vardag. Med färg, penslar och andra verktyg skapar du miljöer för människor i deras arbeten och på deras fritid. Du får måla husfasader, fönster, snickerier, tak och väggar. Tapetsera och göra fondväggar. Du får också lära dig olika dekorativa tekniker till exempel ådring och marmorering.

Plåtslagare Tycker du om höjder och fina utsikter? Som plåtslagare får du lägga olika sorters plåttak på hus och industrilokaler. Sätta upp hängrännor. Tillverka olika plåtdetaljer till exempelvis fönsterbleck, skorstenar och ventilationssystem.

Mark- och anläggningsarbetare Gillar du att vara ute? Om du väljer den här inriktningen, kommer du att få jobba med markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, avloppsledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar.

Husbyggnad I inriktningen husbyggnad finns en mängd olika yrken att välja på. Du får arbeta med olika arbetsmetoder inom valt yrke. Exempel på yrken är: träarbetare, betongarbetare, murare, glastekniker, golvläggare, plattsättare och bergsprängare.

År 1

Det första året är gemensamt och du provar flera olika yrken till exempel betongarbetare, gatu- och väganläggningsarbetare, glasmästare, målare, murare, plåt slagare och träarbetare.

År 2 och 3

Inför årskurs 2 väljer du någon av inriktningarna.  Mark och anläggning, måleri och plåtslageri samt vissa yrken inom husbyggnad bedrivs som gymnasielärling i utbildningen. Det innebär att utbildningen genomförs på företag med utbildade handledare, APL.
Läs mer på skolverket Gymnasielärlinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Alla elever läser kärnämnena på Bessemerskolan.
I årskurs 3 har alla elever tre dagar APL under hela läsåret.

Efter utbildningen

Då kan du arbeta inom det yrket du har utbildat dig inom. Du blir då anställd som lärling och gör din lärlingstid på ett företag.

Adress:
Besöksadress: Industrivägen 5